Roihajan talli


Hekate EST


6v Helka takapihan niityllä huhtikuussa 2020.


♥   "Helka" | PKK3658, VH00-000-0000

♥   Trakehnertamma, 163 cm
♥   Mustanruunikko, Ee/Aa
♥   S. 18.12.2018, M Layouts / raitatossu.net/mayflower -vuotias
♥   4v 03.11.2019, 8v 18.09.2020

♥   Kasvattaja Johan Pihlak, EST
♥   Omistaja Teresa Roihaja (vrl-01544)

♥   Yleisratsu, ko: heA re: 120 cm
Hieman hevosesta

Hekate on kevyt ja jäntevä, täysiverityyppinen trakehner. Isän puolen suku pohjautuu venäläisiin trakehnereihin ja täysiverisiin, emän puolelta löytyy sekä saksalaisia että baltialaisia trakehnereita.

Hekate, jota tuttavallisemmin Helkaksi kutsutaan, on hyvätapainen ja luotettava tamma, jonka uskaltaisi antaa lapsenkin käsiin. Sitä on käsitelty paljon pikkuvarsasta lähtien eikä se vierasta ketään ihmistä, vaan tervehtii iloisesti niin uudet kuin vanhatkin kasvot.

Kotona Helka on superkiltti käsitellä. Se seuraa tarhasta talliin ilman narua ja kävelee itsenäisesti omaan karsinaansa. Hoidettaessa se möllöttää rauhallisesti aloillaan, nostaa nätisti jalkansa kavioita putsatessa ja seisoo paikoillaan satuloidessa ja suitsitessa, eläinläkääri ja kengittäjä saa tehdä tarvittavat toimet ilman sen kummempia haasteita. Traileriin lastaaminen ei tuota vaikeuksia, varsinkaan, jos houkuttelee hieman porkkanalla tai heinällä. Tämä tamma ei vastustele tai arkaile kuljetuksia.
Kilpapaikoilla Helka on ympäristöstän utelias ollen kuitenkin tyyni, mutta vieraiden hevosten ja erityisesti oriiden lähettyvillä Helka hermostuu herkästi. Tammaa pitäkin muistutella että ihmistä pitä kuunnella, mutta tarpeetonta "seurustelua" vieraiden hevosten lähettyvillä kannattaa ihan muutenkin vältellä.

Helka on varsin kevyt ja energinen ratsastettava. Oikealla ratsastuksella se kantaa itsensä hyvin ja kulkee höyhenen kevyesti kuunnellen ratsastajan pienimpiäkin apuja. Tamma on hyvin, hyvin herkkä painoavuille ja tämä toisinaan tuottaa haasteita jos ratsastaja (= minä) ei hallitse omaa kehoaan. Tamma antaa kyllä anteeksikin jos ratsastaja ei ihan "pysy mukana".
Helkalla on hurjasti motivaatiota työskennellä ihmisen kanssa, oli kyseessä sitten koulunäpertelyä tai vaikka kavalettitreenejä, maasta käsin työskentelystä puhumattakaan! Samoja asioita se ei kuitenkaan jaksa jankata pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti, joten on hyvä pitää harjoittelut monipuolisina. Helka vaatii säännöllisen liikutuksen, sillä tamma kerää kyllä äkkiä ylimäräistä virtaa. Jos liikutusten välillä on ollut pidempiä taukoja, tamma takuuvarmasti pöllöilee ja touhottaa, mutta napakalla ratsastuksella se jättää pelleilyt sikseen. Pahimmat energiat tosin kannattaa vaikka juoksuttaa ensin pois ennen kuin nousee satulaan...
Esteradalla Helka kuumuu ja kiihtyy. Se pysyy kyllä kuulolla kunhan ratsastaja muistaa tehdä riittävästi pidätteitä aina esteiden välillä, jotta tamma ei lähde kaahottamaan oman mielensä mukaan. Tamman hyppytyyli on hyvä eikä se kiellä kovin herkästi vaikka ratsastaja ei ihan mukana aina olisikaan.
Maastoilu ja muu "liikkuminen ratsastuskentän ulkopuolella" on selvästi parasta puuhaa myös Helkan mielestä. Toki, elävä eläin kun on kyseessä, ei koskaan voi olla liian varma miten hevonen käyttäytyy vaikka hirvieläimeen kohdatessa, mutta muutoin tammaa uskaltaa kehua täysin maastovarmaksi. Se ei säpsyile tai kyttäile joka ikistä liikennemerkkiä, kivenmurikkaa tai pusikkoa, vaan kyydissä voi istua melko varmin mielin. Helkan kanssa voi maastoilla niin yksin kuin porukassakin.
Virossa asuessaan tamman kanssa on tehty helpon A:n liikkeitä, hypätty ratana 120cm sekä kokeiltu lännenratsastuksenkin saloja!


Sukutietoja

   Baptiste
Trak, mrn, 168 cm
{
   Prorok
Trak, prn, 168 cm
{
Jeger SOV
Pelagija xx RUS
   Balalaika xx
Xx, tprt, 164 cm
{
Atom xx RUS
Ballet xx RUS
   Hygieia
Trak, prt, 164 cm
{
   Pilot
Trak, vprt, 165 cm
{
Dragon xx LIT
Penelope EST
   Hestia
Trak, prn, 163 cm
{
Wahrsager GER
Huntress EST


Isä Baptiste on venäläinen CIC***-tasolla asti menestynyt trakehner. Ori on ollut varsin suosittu jalostushevonen niin kotimaassaan kuin Baltiassa, myös Suomessa on (Hekaten lisäksi) kaksi Baptisten jälkeläistä. Baptiste on väriltään mustanruunikko ruosteenpunaisin merkein, rakenteeltaan se on kuiva ja lihaksikas, hyvin täysiverityyppinen sen korkean täysiveriprosentin myötä. Korkeutta orilla om 168 cm.


JÄLKELÄISET
-


Päiväkirja

01.03.2020, skills at arms-kilpailut Närhimäessä
Ensimmäinen omena tuhottu. Toinen omena halki. Vielä kolmas ja neljäs omena palasiksi! Viidettä omenaa yritin vielä iskeä alumiinimiekallani, mutta se vain tippui tolpan kärjestä maahan. Hekate allani kulki nättiä rauhallista ravia, vaikka minä heiluin satulassa puolelta toiselle aina sitä mukaa kun yritin omenoita saraseenitolppien päissä halkoa.
Neljä omenaa palasiksi minuutissa, sillä saavutettiin kahdestoista sija kahdestakymmenestäensimmäisestä kilpailijasta.


Tammikuussa 2020, ote päiväkirjasta
"Siis miksi ihmeessä virolainen hevonen?" oli kommentti, jonka sain ensimmäisenä kun jaoin tiedon Naamakirjassa eestiläisen Hekaten ostamisesta. Hetkellisesti hämmennyin ja hieman ärsyynnyinkin tästä kommentista, mutta toisaalta ei minullakaan ihan ensimmäisenä käynyt mielessä hankkia hevosta Virosta. Syynä kummasteluun olivat ehkä olettamukset, että Baltiasta saisi vain halpaa ja huonoa (näin minäkin vielä ajattelin joitain aikoja sitten tietämättömyyttäni), mutta itse en ainakaan tuota allekirjoita. Saa sitä huonoa kotimaastakin. ;) Hekaten ostin siksi, koska tamma oli juuri sellainen, jota olin pitkään etsinyt: temperamentiltaan rauhallinen, ratsukoulutettu jo vähän pidemmällekin ja tutkitusti terve sekä tietysti ihan aito passillinen, rekisteröity trakehner. Hekaten kasvattaja on varsin tunnettu ja tunnollinen trakehnerkasvattaja Virossa, hänen hevosia on myyty useisiin Euroopan maihin. Olen täysin tyytyväinen hankintaani.
Loppuun kiitokset myös hevosvälittäjälle, joka hoiti homman asiantuntevasti alusta loppuun minulle sopivan hevosen etsinnästä aina sen rahtaamiseen kotipihalle asti.


Kilpailut

VHRY
01.03.2020 VHRY Närhimäessä, skills at arms (saraseenijahti) - 12/21

Villit ratsastuskilpailut
12.4.2020 Virvatulen ponitila, helppo B - 3/5 72,143 %

ERJ
01.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 4/50
09.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 4/50
13.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 5/50
16.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 5/50
26.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 3/50
27.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 3/50
30.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 6/50
30.07.2020 ERJ Kilpailukeskus Lupin, 120cm - 2/50


TAUSTAKUVIEN © THE INSPIRATION GALLERY - KAIKEN MUUN © JODOCHUS 2020-, KOPIOIMINEN KIELLETTY
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE