Duc Opale

virtuaalihevonen

Meriitit
-

177 cm musta (Ee/aa), Spanish norman -ori
* 16.06.2019, M Layouts / raitatossu.net/mayflower -vuotias (3v 01.09.19, 8v 05.02.21)
Omistaa ja kasvattanut Radulf Björn,
Ko: heA, destrier | VH00-000-0000, PKK3973


   

Hevosesta


Opale syntyi sateisena ja vilpoisena iltana kuudentenatoista päivänä kesäkuuta, herran vuonna 2018. Jacinthe oli varsonut varsan vaivihkaa laitumella kuin salaa ja piilossa kaikkien katseilta, sillä edellisen kerran kun joku oli tamman nähnyt oli varsa vielä emänsä vatsassa.
Radulf tiesi jo heti varsan ensikertaa nähdessään, että tästä hevosesta tulee vielä jotain, joskin sen eteen tulisi tehdä paljon töitä - eikä mies väärässä ollut.


Sukulaiset


PKK-V, VIP MVA Fn, KTK II
i. Duc Obscur
spn, m, 178cm
ii. Duc Noir iii. Prins I
iie. Enfant Prodige
ie. Rosella iei. El Mozart
iee. Gratte-Cul
e. Jacinthe
spn, rnkm, 162cm
ei. Oiriginal eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Muguet eei. tuntematon
eee. tuntematon

JÄLKELÄISET

-

Palkinto- ja varustekaappiValmennukset ja päiväkirja


21.10.2019, Kalloniemen tilan avajaiset, kouluratsastuskilpailut - lk. Helppo C (tuotos)
Villaisissa ja pellavaisissa vaatteissa sekä hulmuavissa viitoissa viihtyvää Radulfia ei olisi ehkä osannut kuvitella valkoisissa ratsastushousuissa, kouluratsastajan kilpatakissa sekä kypärää päässä, vaan nyt on sekin erikoisuus nähty. Hänellä sekä kasvattamallaan spanish norman-orillaan Duc Opalella oli ensimmäiset kouluratsastuskilpailut edessään. Keskiaikaislajeja harrastavaa Radulfia itseään ei ehkä olisi koulukilpailut kiinnostaneet, mutta kollegansa Magnuksen yllytyksestä - sekä ehkä pienestä painostuksestakin - mies oli laittanut osallistumisen menemään Kalloniemen tilalla järjestettäviin avajaiskilpailuihin. "Eipä siinä mitään häviä", oli Radulf todennut.
Avajaispäivän lähestyessä Opale lastattiin traileriin ja Radulf ja Magnus lähti matkaamaan kohti Lappia.

Kalloniemen tilan avajaisista oli selvästi muutama muukin tietoinen, sillä paikka kuhisi vierailijoita kuin muurahaisia keossa. Uteliaat ihmiset poukkoilivat suuntaan jos toiseen, ja pirtin tungoksesta päätellen buffetti oli jatkuvasti täynnä ruokailijoita (taisi siellä kahden eri seurueen henkilöä saada aikaiseksi tappelunkin ainoasta vapaasta pöydästä). Tallialue itsessään oli siisti ja hyvin hoidetun näköinen, eikä edes pihakivetyksen rakosissa ollut rikkaruohon rikkaruohoa.

Iltapäivää kohden itse kilpailujen lähestyessä alkoi verryttelykentälle tulla liikettä, kun kilpailijat aloittivat hevostensa lämmittelyn. Paikalla oli toinen toistaan fiinimpiä kilpailijoita, puhumattakaan heidän mallikkaasti käyttäytyvistä osaavista ratsuistaan. Radulfilla itsellään oli pienoisia ongelmia huutavan ja pöllöilevän Opalen kanssa, sillä ori oli matkan aikana kotitallilta Kalloniemeen kerännyt aivan liikaa energiaa, eikä vieraiden hevosten näkeminen ja haistaminen ainakaan auttanut asiaa. Verryttelyt alkoivat ohjille painamisena, puskutraktorina leikkimisenä ja kiljumisena ihanalle tammahevoselle, mutta intensiivisen ratsastamisen jälkeen alkoi hevonen viimein kuuntelemaan ja kulkemaan edes jotenkin päin rennosti. Ennen omaa vuoroansa helpossa C:ssä punakasvoinen Radulf pyyhkäisi hikeä otsaltaan. "Tultiin ainakin naurattamaan ihmisiä, jos ei muuta".


Valmennus 23.10.2020, Barokki/VHRY-viikko Cresthill Baroquesissa - Valmentaja Pölhö
Jo pelkästään nimen näkeminen osallistujalistassa sai Iivarin ryhdin kohenemaan (jos se ylipäätänsä oli enää mahdollista), ja nähdessään tummanpuhuvan orin silmiensä edessä rinta oli yhä enevenissä määrin rottingilla. Mikä upea hevonen! Aivan isänsä veroinen, ja sitä myönnytystä ei von Hoffrén helposti jakanutkaan. Edes hänen omakasvattama Duc Univers ei ollut moista kehua osakseen saanut.

Opalen sopusuhtaisessa askelluksessa ja ryhdikkyydessä oli paljon tuttua, mutta muille hevosille huutelu, tappurainen sättääminen ja kuumuminen muistuttivat valmentajaa siitä ettei kyseessä ollut kuitenkaan hänen oma vanhuksensa, vaan tulinen nuori ori jolla oli mielestään paljon näytettävää ja annettavaa maailmalle. Kuten varmasti olikin, kunhan kierrokset ensin laskisivat.

"Etsikää ensin ympyrälinjalla rauha. Keskittykää schwungin löytymiseen, suoraan askeleeseen. Soveltakaa avo- ja sulkutaivutuksia löytääksenne tasapainon etu- ja takaosan välille."

Opale heitteli niskaansa ja vilkuili areenan toisessa päädyssä kulkevaa Humay-tammaa. Aina tämän tapahtuessa Radulf pyysi avotaivutuksen avulla orhin keskittymään omaan kehoonsa muiden sijasta, kerta toisensa jälkeen. Täysin yhteiseen kuplaan ei nuorikkoa kai edes voisi saada, mutta lopulta suurin osa ympyrästä alkoi sujumaan rauhassa ilman ylimääräisiä liikkeitä. Sekä kaarevalla linjalla että avotaivutuksissa Opale otti ulkoetujalallaan askelta aavistuksen ulos, sisätakajalan astuessa yhtäläisesti liikaa sisään. Jalan tulisi kulkea suoraan eteen kuvitteellista linjaa pitkin, takajalan siis saman puolen etujalkaa kohden. Kun pohjeapua käyttäisi ristiin, sisätakajalan astuessa eteen kävisi siis ulkopohje, oli kierreliikettä mahdollista oikaista. Ihailtavin pienin avuin Opale oli ratsastettavissa: pieni varpaiden sipaisu ulospäin riitti pohjemerkiksi.

"Allanne on vielä keskenkasvuinen hevonen, jolla ei toivottavasti ole vielä paljoakaan ratsukokemusta takana. Näinpä keskitymme tänään lateraaliliikkeiden kautta etuosan keveyteen ja takaosan ohjailtavuuteen. Aavistuksen verran voimme myös koittaa askellajeja ehkä koota. Enempää en uskalla vieraalta nuorikolta pyytää."

Näillä saatesanoilla korskea ratsukko lähti etsimään avo- ja sulkutaivuksissa ajatusta siitä, kuinka johtava lapa nousi ylös etenemisen sijaan. "Keskinkertaiset ratsastajat tyytyvät seuraamaan jalkojen urien määrää ja taivutusta," Iivari totesi katsellessaan arvostellen suoriutumista. "Me emme ole keskinkertaisia, ja siksi tahdomme vahtia myös vertikaalibalanssia ja rentoutta. Yksikään kaulan lihaksista ei saisi erottua muista. Lapa nousee ylös. Puolipidäte, puolipidäte! Hyvä, hän ei saa vyöryä."

Opettaja vuoron perään nyökytti, vuoroin pudisteli päätään, sitten taas nyökytti, nosti ehkä omaa puista raippaansa ja johdatteli sillä orkesteriaan. Opale pärskähteli, se oli hyvä. Humayn puolella ruunikko antoi kaihoisia katseita, muttei jäänyt hetkeen kiinni vaan jatkoi työskentelyään. Takaosansa se oli selkeästi perinyt iberikkopuoleltaan: se seilasi yli-innokkaasti puolelta toiselle, ja Radulfin suurin työsarka oli saada takamus pysymään siististi paikallaan. Pienimmästäkin virikkeestä se asettui joko liiaksi sisään tai sitten ulos. Tuntemus olisi lienee sama koittaessa tasapainotella slinky-lelua. Toisaalta PRE-veri oli tuonut orille myös todella hyvät kulmaukset ja voimaa josta moni aikuinenkaan hevonen voisi vain haaveilla. Väliin Opale väläytteli hienoista oikeaoppista kokoamista pinnistäessään tasapainoista sulkutaivutusta, joten varsinaisiin kyykkäystehtäviin siirryttäessä oli kaikilla jo varsin selkeä kuva mitä tulisi hakea.
Ori osasi luonnostaan laskea takaosaansa polvikulmaa pienentämällä. Vatsalihaksillaan se ei kuitenkaan jaksanut vielä kovin pitkään itseään ja ratsastajaa kannatella, joten kasaamiset koostuivat yhden, maksimissaan kahden askeleen rutistuksissa. Käynnin ollessa helpoin koottava Opale yllätti positiivisesti: yleensä se hitaana, nelitahtisena askellajina tuppasi olemaan vaikein koota oikein. Tämä hevonen hallitsisi varmasti koulukäynnin ennen piaffea, ja se ei ollut siitä tavanomaisimmasta päästä.

"Kehottaisin teitä vakavasti jättämään nykyaikaiset leikit joita kouluratsastuskilpailuiksi kutsutaan, keskittyen Opalen vahvuuksiin klassisella puolella. Olisi sääli nähdä näin hyvän hevosen menevän hukkaan." Iivarin kasvot olivat tympeä maski jonka takana tuo sanoistaan huolimatta hymyili. Duc Opale oli tehnyt mieheen vaikutuksen, ja jos hän olisi ollut hiemankaan pehmeämmällä tuulella, olisi Radulf saanut kuulla sen. Nyt hyväksyntää kuvastava nyökkäys korvasi nuo kaivatut sanat.

21. lokakuuta 2021 | päiväkirjamerkintä piirroksen oheen
"Rakas Opale, uljas mustani. Miten olisi maastoretki syyssäässä?"
Hevonen katsoi tummanruskeilla silmillään tarhansa portille kävellyttä omistajaansa, jolla oli toisessa kädessään riimunnaru ja toisessa porkkana. Herkkupala kyllä kiinnosti oriita, mutta ennen kuin ehti kävellä namipalaa hakemaan, ori pysähtyi. Ei sittenkään, näytti hevonen ajattelevan. Se heilautti päätään, kääntyi kannoillaan ja ravasi toiseen päähän postimerkkitarhaansa.
"Opale?" Radulf häkeltyi hevosensa käytöksestä. Se ei ikinä lähde karkuun, se on aina tullut luokse sitä haettaessa, mutta tällä kertaa sitä ei selvästi huvittanut. Se halusi olla omissa oloissaan.
"Hop hop, tänne!"
Ori ei hievahtanutkaan. Se nuuhki ilmaa ja luimisteli korviaan kuin mikäkin teini, joka vastusteli auktoriteettiä.
"En minä sinua sieltä tule hakemaan. Ole sitten."
Radulf kyllä tiesi, että ei hevonen voi päättää lähteekö töihin vai ei, mutta tällä kertaa hän teki poikkeuksen. Ei hän jaksanut lähteä hevosta väkisin raahaamaan.
"Haluatko tulla auttamaan minua?" Ofelian ääni kuului äkkiä selän takaa. Vaaleaverikkö nainen talutti pilkullista nuorta tammaansa, joka oli juuri joitain päiviä sitten totutettu satulaan. "Pitäisi Frelserin selkään yrittää, mutta en minä yksin uskalla. Olisi hyvä olla joku apuna."
"Totta kai!" mies vastasi ja mulkoili Opalea kohti. "Tällä kertaa saat jäädä sinne, katsotaan vain, muistanko sinua hakea illalla."
Ori tuijotti tarhansa perältä ja pärskähti selvästi tyytyväisenä. Ai näin sitä vedätetään ihmisiä!

Kilpailut


Näyttelyt

09.01.2021 PKK Zen, Muu kuva: omassa elementissään - KP, EM: Upeus - tuom. Pölhö
"No siis nyt jos ei orhi kanna verenperintöään kunnialla ja ole elementissään, niin mikä sitten? Upea, ryhdikäs hevonen. Kuvan yksityiskohdat ovat ihailtavia, ratsastajalla on velmu ja ylpeä ilme — tuollaisen ratsun selässä sietääkin olla. Mustassa värissäkin sävyt elävät, ja taustaan olisi jäänyt kaipaamaan samaa dynaamista värienkäyttöä varjostuksessa kuin ratsukonkin kanssa. Etualan kasvillisuus luo kuvaan syvyyttä, nyt siinä on klassisia ohjenuoria seuraten kolme tasoa. Sopii kuvaan kuin nakutettu."
14.5.2021 PKK Encore, Muu kuva: vapaa kuva harvinaisille - LKV KP, EM: Upeus - tuom. Anne L.


Arvokilpailut

00.00.0000 Paikka, luokka - sijoitus


Historiallinen ratsastus

31.10.2019 VHRY-Cup turnajaiset Dragon Age Estatessa, Skills at arms, noviisi - 3/7
30.11.2020 VHRY Cup turnajaiset Gestüt Kelsen, Skill at arms hunting I - 18/37
30.11.2020 VHRY Cup turnajaiset Gestüt Kelsen, Skill at arms hunting II - 25/31
30.11.2020 VHRY Cup turnajaiset Gestüt Kelsen, Solttujahti - 11/37
30.11.2020 VHRY Cup turnajaiset Gestüt Kelsen, Ratsastusjousiammunta, unkarilainen rata - 33/34
30.11.2020 VHRY Cup turnajaiset Gestüt Kelsen, Ratsastusjousiammunta, hunt track - 2/34
30.11.2020 VHRY Cup turnajaiset Gestüt Kelsen, Ratsastusjousiammunta, taistelurata - 7/31
12.06.2021 Turnajaiset Zenissä, Skills at arms, hunting I - 1/13
12.06.2021 Turnajaiset Zenissä, Joustaus - 13/18
30.06.2021 VHRY Cup Vinterhus, Skill at arms, hunting I - 14/27
30.06.2021 VHRY Cup Vinterhus, Joustaus - 3/19


KRJ (vain sijoitukset)

20.09.2019 KRJ Rushock Bog, Helppo C - 3/38
07.10.2019 KRJ Rushock Bog, Helppo C - 6/38
07.10.2019 KRJ Rushock Bog, Helppo C - 1/38