
Englantilainen täysiveriori, "Logan"
161 cm - tummanruunikko (Ee/Aa)
* 16.07.2021,
Myyntivälittäjä Celtaidd
Kasvattaja Anna F. Bakker, NL
Omistaja Isaak Elch, FI
Asuu Vaahterapolulla
ko: heB-heA
re: 70 cm
kenttä: helppo, tavoite CIC3
4v 06.07.2023, 8v 25.06.2025
VH24-006-0247 | PKK5901
Meriitit
KTK II (2024)
VIP MVA (2024)
Fn (2024)
KERJ
Kilpailee porrastetuissa, tasolla 0/0
"Miltä vaikuttaa?"
"Ihan hemmetin hyvältä!"
Lost Causen koeratsastus sujui todella hyvin, paremmin kuin Isaak osasi edes odottaa. Barokkipyöreään tottuneena kapea ja korkea, superenerginen täysiveriori oli ihan erilainen kokemus, tottakai, mutta silti Logan tuntui heti omalta. Hyvää orissa oli sen ratsastettavuuden lisäksi helppo käsiteltävyys sekä asiallinen ja hillitty käyttäytyminen siitäkin huolimatta että se oli vasta tuotu Celtaiddin myyntitallilta toiselle tallille välitettäväksi.
Kauppakirjat tehtiin ja Lost Cause, jonka Isaak nimesi heti Loganiksi, lähti miehen matkaan. Eihän mies pystynyt enää elää ilman hevosta, puoli vuotta hevosettomana oli ollut ihan liikaa.
Logan on ihan uskomaton. Amherstian jälkeen en olisi uskonut että olisin saanut yhtä hienon hevosen, varsinkaan yllättäen tapahtuneena ostoksena, mutta niin vain minulle suotiin toinen hieno yksilö. Logan on ensimmäinen täysiverinen jolla olen ikinä edes ratsastanut ja täytyy sanoa, että ne ainaiset "varoittelut" ja puheet täysiveristen kuumapäisyydestä olivat ihan puppua - toki eihän minulla ole kokemusta muista täykkäreistä. Ehkä ne on ne laukkahevoset jotka ovat kuumempia. Alankomaissa kasvatettu Logan ei ole laukkaratoja nähnytkään, eikä vanhempansakaan.
Mutta kyllä tältä hevoselta vauhtia löytyy, se on nähty. Mikään laiskajaakko se ei ole ratsastaa, vaan hirvittävän energinen ja sen vuoksi toisinaan vähän malttamatonkin. Välipäiviähän liikutuksesta ei orin kanssa oikein voi tehdä, sillä se kerää herkästi virtaa tylsinä päivinä ja seuraava ratsastuskerta voi olla melkoista kaahottamista… Yleensä silloin Logania on syytä juoksuttaa ensin liinassa jotta siltä saa pahimmat pöllyt pois jotta sen saa paremmalle kuulolle.
Peltolaukkailut ja maastoilut (täyttä vauhtia tietenkin) ovat selvästi ihan parasta orin mielestä, mutta kentälläkin se kulkee hyvällä moottorilla ja mielentilalla. Sillä on kivat ja hyvät askellajit istua ja erityisesti laukka on upeaa katsottavaa. Loganin liikkeet eivät tyylikkyydeltään tietenkään yllä ratsuksi jalostetun puoliverisen tasolle, mutta siitä saa kauniisti kulkevan hevosen myös kouluradalle.
Jos jossain Logan loistaa niin ehdottomasti esteillä - niin rataesteillä kuin maastossakin. Se hyppää hyvin ja hyvällä ilmavaralla ja kieltää todella harvoin. Minulle saapumiseen mennessä sen kanssa oli hypätty seitsemääkymppiä, mutta kapasiteettia löytyy ehdottomasti korkeammallekin. Itsehän en ole mikään CIC4-tason ratsastaja, mutta yhdessä meillä on tavoitteena nousta niin korkealle kuin mahdollista. Todennäköistähän on, että itselläni taidot loppuvat kesken ennen hevosta, mutta ennen kaikkea haluamme pitää hauskaa niin kotikentällä kuin kisoissa!
Ja ihan yleisesti: Logan on ihan tavallinen hyvän koulutuksen saanut hevonen, jota on selvästi käsitelty paljon ja se on totutettu kaiken maailman juttuihin. Lastaamiset menevät ongelmitta, kengitykset sujuvat leikiten ja ylipäänsä hoitotoimenpiteiden suorittamisessa ei tarvitse stressata. Muiden, vieraidenkin hevosten lähellä ori on fiksu eikä edes tammojenkaan läheisyydessä ala sekoilla. Vieraat kukkoilevat orit toki saa Loganin vähän machoilemaan takaisin, mutta ei se käsistä ole ikinä lähtenyt. Se tottelee, kunhan ihminenkin tietää mitä tehdään.
Sukutiedot
Lost Ways
prn xx-o, 164 cm - EVM |
{ |
Hidden Garden
rt xx-o, 162 cm - EVM |
{ |
Aces High |
Let It Be | ||||
Lost And Lonely m xx-t, 159 cm - EVM |
{ |
Lightyear | ||
Been There | ||||
Causality
rn xx-t, 167 cm - EVM |
{ |
Cougar
mrn xx-o 166 cm - EVM |
{ |
Speedy Gonzales |
Courage | ||||
Versality prn xx-t, 159 cm - EVM |
{ |
Thunderstorm | ||
Versace |
Sukuselvitys
Tulossa kunhan saan tiedot käsiini!
Kilpailukalenteri
KANTAKIRJALAUSUNTO 01.11.2024
KTK-II, pisteillä 15,5 + 16,5 + 16,5 48,5p. = 67,4%
Kaunis pää, hieman lyhyt kaula. Vahva runko. Etujaloissa hieman painuneet vuohiset, muuten hyvät jalat. Kaunis väri.
NÄYTTELYT
15.10.2024 PKK M & M Barocco, Rakenneluokka: Lämmin- ja täysiveriset (ei pv) - LKV KTK-sert - tuom. aksu
10.11.2024 PKK M & M Barocco, Rakenne: Täysiveriset (xx, ox, x) - LKV KTK-sert - tuom. ScrewDriver
03.12.2024 PKK Stal Felis, Rakenne: Lämmin- ja täysiveriorit - LKV KTK-sert, BIS3 - tuom. aksu
ARVOKILPAILUT, TARINALLISESTI MERKITTÄVÄT & VILLIT KILPAILUT
-
Päiväkirja & valmennukset
Otteita päiväkirjasta syksyn 2024 aikana, kirjoittanut omistaja
Vaahterapolulle muutto sujui erinomaisesti. Tai siis totta kai se meni erinomaisesti, onhan Logan erinomainen ori erinomaisella luonteella. Ei mahahaavaa, ei syömättömyyttä, ei stressiä. Ukkeli kotiutui uuteen kotiinsa niin hyvin että jopa ihmetyttää. Miten joku voikin olla näin lunki ja helppo? Naapurikaveriinsahan Logan ihastui ihan heti, toiseen oripoikaan. Kovasti Logan hörisee sille seinän takaa ja mielellään rapsuttelisi ruunikonkirjavaa jos ylttäisi. Hyvä, että ovat kavereita keskenään, vieraiden hevosten ja varsinkaan orien tutustuttaminen keskenään ei todellakaan ole aina näin helppoa. Lokakuussa
Syksyn aikana Loganin kanssa on käyty yksissä näyttelyissä ja pariin ollaan vielä menossa. Ilmoittauduttiin myös kantakirjaustilaisuuteen, toivotaan kovasti että pääsee kantakirjaan! Tämä on hieno ori ja uskoisin, että sillä on annettavaa myös jalostusrintamalla. Tässä ihan hiljattain tuli nimittäin juteltua pitkä tovi erään Liisan kanssa, joka oli astuttamassa täysiveritammaansa ja ehdotin sivulauseessa Logania isäoriksi - kunhan kantakirjassa ensin käyty. Vitsillä vielä heitin että minä voisin varsan itselleni lunastaa, mutta taisi vitsi muuttua ihan totiseksi todeksi. Mikäli kaikki menee nappiin, ensi vuonna minulla olisi Loganin varsa omistuksessani. Jännittävää! Melko nopealla aikataululla lähdin tällaisia varsajuttuja miettimään, tiedän, mutta tällaisia tilaisuuksia jossa käytännössä tarjotaan upeasta tammasta varsaa (ja omaa oriita käyttäen) ei tule vastaan kuin vain äärimmäisen harvoin. Marraskuussa
Omistaja: Isaak Edmund Elch
* 16. helmikuuta 1997 Suomessa | tasoltaan heB-heA / 100 cm
"Isaak Edmund Elch" lukee passissa, mutta Isaak riittää vallan hyvin. Lapsena ja nuorena miestä oli hieman hävettänyt ja ärsyttänyt vierasmaalainen ja valtavirrasta poikkeava nimensä, sillä pienessä tuppukylässä nuoruutensa viettäneenä ja siellä kasvaneena nimi herätti vuodesta toiseen muissa ihmisissä aina kysymyksiä ja ihmetystä ("Mikä?", "Ooksä saksalainen?", "Miten se kirjoitetaan?"). Vanhemmiten hän kuitenkin on alkanut pitämään nimestään - onhan se ainakin uniikki ja kertoo heti mistä suvusta hän on. Vaikka koko Isaakin suku Suomessa majailevaa isää lukuunottamatta Saksassa nykyisin asuukin, mies ei itse saksaa osaa käytännössä sanaakaan eikä välitä sukujuhliin osallistumisestakaan huolimatta joka vuosi hänelle tulevista kutsuista Leipzigissä sijaitsevalle sukukartanolle. Isaakilla on kaksi vuotta vanhempi veli, Erik, joka muutti Saksaan 18-vuotiaana.
Isaakin ensikosketus hevosiin tapahtui 9-vuotiaana, kun naapurin maatilalle muutti ravihevosia harrastava perhe. Kolme suomenhevosravuria kiinnostivat Isaakia kovasti ja yhtä niistä, vanhaa ruunaa, poika sai käydä harjailemassa aina kun siltä tuntui. Aluksi Isaakia eläimet pelottivat, olivathan ne isoja ja joskus myös äänekkäitäkin ja nopeita liikkeissään, mutta jännityksestä huolimatta poika halusi niitä silitellä ja käsitellä. Jossain välissä Isaakia alkoi kiinnostamaan myös ratsastus, mutta koska ravihevosia ei siihen oltu tarkoitettu, marssi hän äitinsä kanssa paikalliseen ratsastuskouluun, jossa hän aloitti viikottaiset ratsastustunnit. Isaak ratsasti aluksi poneilla ja suomenhevosilla ja siirtyi myöhemmin kokemusta kerryttäessään ratsastamaan säännöllisesti ratsastuksenopettajansa andalusialaisruunaa Fuegoa. Kimo Fuego oli helppo ja kiva hoitaa, mutta haastava ratsastaa. Alku hevosen kanssa ei ollut helppo ja sekös Isaakia turhautti, sillä hänestä tuntui että hevonen sekä hän itse puhuivat ihan eri kieliä keskenään, mutta opettaja oli toista mieltä. Lopulta kuukausien yhteistyön jälkeen alkoivat palaset loksahtelemaan ja ratsukosta alkoi tulla harmoninen kokonaisuus ja Isaakikin ymmärsi lopulta, millaista on olla yhtä hevosen kanssa.
Insinööriopintojen viedessä kaiken ajan joutui mies keskeyttämään ratsastusharrastuksensa muutamaksi vuodeksi, mutta jatkaessaan ratsastusta hän aloitti tunnit jälleen samalla tallilla kuin missä oli koko nuoruutensa käynyt. Ratsastuksenopettajansa suosituksesta Isaak lähti etsimään omaa hevosta, ja koska jo edesmennyt Fuego oli jättänyt niin ison aukon miehen sydämeen, lähti hän etsimään itselleen omaa iberialaista. Portugalista löytyi nuori voikko tamma, Amherstia, joka tuli Suomeen kesäkuussa 2021. Keväällä 2024 mies myi tamman hevosesta riippumattomista syistä Misangeille, mutta hevosettomana mies ei pystynyt pysymään muutamaa kuukautta kauempaa ja jo samana syksynä mies osti myyntirahoilla täysiveriorin Lost Causen - heräteostoksena tietenkin.
Hevosharrastuksen lisäksi vapaa-aikansa mies käyttää chesapeakelahdennoutajansa Albertin kanssa lenkkeillen ja metsissä samoillen, käypä hän viikottain pelaamassa biljardiakin paikallisella klubilla ystäviensä kanssa. Koulutukseltaan mies on metsätalousinsinööri, joskin työkseen hän tekee ihan muun alan töitä."
Turhaa nippelitietoa:
- Laineikkaat puolipitkät tummanruskeat hiukset "wolf cut"-tyyliin leikattuna, parransänkeä, sinivihreänruskeat silmät, 185 cm & 77 kg.
- (Folk)metallimiehenä pukeutuu useimmiten tummiin koristeellisiin vaatteisiin sekä Dr. Martenseihin, mies pitää myös paljon keskiaikais- ja viikinkiaiheisia sormuksia sekä kaula- ja käsikoruja.
- Suomalaisen isänsä puolelta sukujuuria löytyy Skandinaviassa ja Karjalassa, äitinsä puolelta saksalaisten lisäksi Italialassa ja Puolassa - omien sanojensa mukaan "kunnon mixaus siis".
- Heikko kaukonäkö (-4,5), joutuu käyttämään silmälaseja/piilolinssejä.
- Miehellä oli lähes 10 vuotta alaselkään asti ulottuvat pitkät hiukset (aina mustaksi värjättynä!), jotka hän sittemmin leikkasi.