Asta Mirjami Sanikka, Suomen kansalainen
Syntymäpäivä 31.10.1997, pituus 162 cm / paino 51 kg
Kotoisin Enontekiöltä, muuttanut Etelä-Suomeen 2021
Asta on lyhyt, pieni ja hintelä nainen, mutta ei mikään kynnysmatto tai nurkkaan jäävä hiirulainen. Kun Asta puhuu, moni silmäilee ympärilleen etsiäkseen äänenlähteen, sillä kokoisekseen naisella on iso ja hyvin matala ääni, ihan erilainen kuin voisi ulkonäön perusteella kuvitella. Hän on innokas keskustelija ja juttelee ihan kaikesta mitä mieleen voi vain juolahtaa.
Astalla on vaaleanruskea, tällä hetkellä blondattu, aavistuksen lainehtiva pitkähkö polkkatukka tasaisella otsatukalla. Silmät ovat meripihkanruskeat pienellä häivähdyksellä vihreää. Kesäisin paljon pisamia kasvoissa! Nainen pukeutuu yleensä rennosti college-housuihin tai farkkuihin ja t-paitaan, jalassaan joko Conversen tennarit tai jonkinlaiset loaferit.
Asta on likinäköinen (kummatkin silmät vähintään -3), joten käyttää aina (ohutsankaisia ja pyöreälinssisiä!) silmälaseja tai piilolinssejä.
Asta puhuu äidinkielenään suomea ja suhteellisen sujuvasti englantia, hieman saksaa ja espanjaa (opiskelee itsenäisesti), ruotsin kieli on tasolla "juuri ja juuri läpäisty virkamiesruotsi".
Vapaa-ajallaan - mikäli ei hevostelua lasketa mukaan - Asta lukee. Koko ajan. Hän on lukutoukka, jonka kädestä voi löytää ihan mitä vain fantasiaseikkailuista tieteiskirjoihin ja sarjakuviin, yleensä hän lukee näitä kaikkia vieläpä samaan aikaan. Kirjojen lukemisen lisäksi hän myös marjastaa ja sienestää ahkerasti ja käy mielellään kalastamassakin. Asta on myös mukana paikallisen musiikkiopiston puhallinorkesterissa, pääsoittimenaan oboe, jota hän on soittanut 12-vuotiaasta lähtien.
Omat hevoset
sh-tamma "Hupi"
Ihmissuhteet
Melise Paijonmaa, ystävä
Magnus Antonini, tuttava Melisen kautta
Anja Roihaja, pikkuserkku, ystävä, joukkuetoveri hevospoolossa, tallipaikan vuokranantaja
Mikaela Sanikka, täti
Lapsena Astalla oli hevonen, jonka isänsä oli ostanut hänelle 9-vuotislahjaksi. "Emppu" oli lihava, tynnyrimäinen tähtipää suomenhevonen, entinen ravuri, joka ei osannut muuta kuin kaahata täyttä vauhtia pää pystyssä - ja kun se lähti käsistä, sitä ei pysäyttänyt mikään muu kuin tallin seinä. Rautias hevonen oli kiltti, mutta turvallisesta lapsen ratsusta niin kaukana kuin mahdollista. Lopulta Astan perhe kuitenkin tajusi, että ruuna ei ollut vaarallinen ilkeyttään, vaan hevonen oli lihaksistaan niin pahasti jumissa, että sillä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin paeta alta. Kun ruunan lihaksisto oli hoidettu kuntoon, alkoi koulutuskin mennä perille. Asta sai vuosien aikana ruodittua Empusta jonkinlaista ratsua ja onnistuikin koulutuksessa, sillä lopulta ruuna ei enää pyrkinyt karkuun tuntumaa eikä lähtenyt kiitoraviin joka käänteessä, oppipahan se lopulta myös espanjalaista käyntiäkin (tai siltä se näytti). Ruuna ehti olla Astan omistuksessa seitsemän vuotta, kunnes eräänä lokakuisena iltana maastolenkillä kaikki päättyi: pusikosta eteen hypännyt kiimainen hirvisonni säikäytti Empun, jolloin ruuna oli pudottanut Astan kyydistään ja lähtenyt täyttä laukkaa takaisin kotiin päin. Vauhkoontunut ruuna oli ylittämässä maantietä kun kuorma-auto, joka ei peilijään takia pystynyt jarruttamaan, törmäsi kovassa vauhdissa hevoseen murtaen tältä kaikki jalat. Ajoneuvon kuskille ei käynyt mitään, mutta Empulle jouduttiin tekemään hätälopetus siihen paikkaan naapurin metsästäjän toimesta.
Empun kuolema oli teini-ikäiselle Astalle todella paha paikka, eikä tyttö enää kestänyt nähdä hevosia, tallia, heinää, ei mitään, mikä liittyisi hevosiin.
Vuosina 2020-2021...
Meni seitsemän vuotta, kunnes hevoskärpänen iski jälleen. Hän halusi jatkaa siitä, mihin Empun kanssa ennen onnettomuutta jäi. Hän halusi hevosen, nuoren raakileen, jota lähteä kouluttamaan. Pitkä hevoseton tauko välissä ei ollut ongelma, sillä Asta tiesi, että asiat muistuisivat kuitenkin mieleen harjoitellessa.
Koska Emppu oli vienyt ison palan Astan sydämestä, oli naisen hankintalistalla ensimmäisenä suomenhevosruuna, joka muistuttaisi entistä hevostaan. Hän ei kuitenkaan olisi sanonut ei myöskään eestiläiselle tai vuonohevoselle, ehkä islantilainenkin olisi mennyt, mutta toisin kävi. Astan seuraava hevonen tulikin olemaan arabialainen.
Eksoottinen Saksantuonti, SEA-tamma Layla al Rayyiha, oli Astan omistuksessa vuoden päivät, mutta yrityksistä huolimatta hevosen ja ihmisen yhteistyöstä ei tullut mitään. Sen lisäksi, että "Lulu" oli Astan makuun turhan herkkä ja tulinen, se oli arka ja alkoi kehittymään arvaamattomaksi. Hoidettaessa ja muutenkin hevosta käsitellessä se saattoi ihan yhtäkkiä ilman minkäänlaista syytä yrittää purra tai jopa potkaista ihmistä, taluttaessa se hyppi pystyyn tai pahimmillaan yritti rynniä taluttajansa päälle. Hassua oli se, että ratsastettaessa Lulu oli miellyttävä ja hyvin oppivainen ratsunalku, aivan kuin eri hevonen.
Hevoselle tehtiin useampiakin tutkimuksia, käytettiin hierojalla ja venyttäjällä ja raspattiin hampaat, mutta käytökselle ei keksitty syytä. Ongelmahevoskouluttaja olisi ollut seuraava paikka, mutta Astan voimavarat olivat loppu ja koki parhaakseen luopua tammasta. Hän ei selväsi ollut riittävän kokenut omistamaan Lulua, se oli vain uskottava. Tamma myytiin eteenpäin western-tallille, minkä jälkeen hevosesta ei enää sen koommin kuultu, liekö lopetettukin jo. Välillä Asta mietti, oliko tallilla, jossa tamma asui, vaikutusta Lulun käytöksen muuttumiseen, olikohan työntekijä tai joku muu yksityisenomistaja kiusannut hevosta aina Astan ollessa poissa? Parempi kuitenkin oli, että Asta lopettaisi kaikenlaisten syiden keksimisen ja menisi elämässään eteenpäin.
Lulun myymisen jälkeen Asta oli taas ilman hevosta. Häntä harmitti, kuinka hevosostoksensa oli mennyt pilalle, eikä sen takia halunnut lähteä taas uudestaan hevosenetsintäruljanssiin. Kokemus kuitenkin tämäkin. Ehkä ensi kerralla hän olisi viisaampi, jos viisaampi edes voi olla.
Jotain tapahtui vuoden 2024 loppupuolella...
Eräänä päivänä, noin kolme vuotta Lulun luopumisesta, nainen "harhautui" hevosmyyntipalstalle. Olihan häntä kutkuttanut jo joitain viikkoja, kuukausia hevosen osto. Naisella oli uusi työpaikkakin erään markkinointiyrityksen graafikkona, ja koska hänellä oli joustavat työajat ja työt suoritettiin pitkälti vain etänä kotoa käsin, hän voisi vaikka keskellä päivää käydä tallilla. Mahdollisuudet omaan hevoseen olivat realistiset. Asta tutkaili myyntihevosia, tällä kertaa hakusessa olisi kuitenkin ratsukoulutettu hevonen ("Eikä mikään hädin tuskin sisäänratsastettu tuontiarabi"). Risteytysponi, hannover, lämminverinen ex-ravuri... Kaikkia näitä Asta kävi koeratsastamassa, mutta mikään ei vaikuttanut omalta. Suomenhevosiakin oli tarjolla kolmetoista tusinassa, mutta joko olivat varsoja, kouluttamattomia entisiä ravureita tai "liian hienoja" ratsuja, kilpailijoille tarkoitettuja. Asta kun ei oikeastaan tiennyt, mitä haluaisi hevosen kanssa tehdä. "Ehkä kuitenkin suomenhevonen tai joku vastaava." Asta otti hevosenostoaikeensa puheeksi ystävänsä Melisen kanssa, joka oli hankkinut pienhevosorin Murahtin puolisen vuotta sitten. "Tule testaamaan, niin pääset suokin makuun" Melise houkutteli.
Asta matkusti etelään Muurtoilaan vierailulle Melisen ja tämän yhtiökumppanin Magnuksen luo ja viikon päivät siellä vietettyään päätti, että suomenhevonen sen olla pitää. Murahti teki niin suuren vaikutuksen, että Asta itsekin alkoi haaveilemaan pienhevosesta, mutta etsimisestä huolimatta kiinnostavia pienhevosia ei vain löytynyt. Melise kuitenkin tiesi, että monia hevosia myydään tiskin alta, kaikkia ei todellakaan ollut netin palstoilla näkyvillä, joten Astan tulisi olla itse aktiivinen ja kysellä, sattuisiko jollain olemaan joku hevonen hiljaisessa myynnissä. "Taisinkin itseasiassa keksiä, mistä me saadaan sinulle hevonen, Asta."
Seppo Sorvan suomenpienhevoset Satakunnasta olivat tunnettuja erityisesti erikoisista väreistään. Oli päistärikkölinjaa, hopeaa, suomenkirjavaa. Sorva kasvatti suomenpienhevosia näyttöön että käyttöön ja hänen talliltaan löytyi myös Sinappi, Hupi. Nimensä takia hilpeyttä herättänyt eläin oli 6-vuotiaaksi kääntynyt tamma, ylikorkeaksi kasvanut, kerran varsonut (sekin ylikorkea pienestä pienhevosisästä huolimatta). "Hupi on ollut hiljaisessa myynnissä, eikä edes pakkomyynnissä, mutta hyvään kotiin sen mielelläni kyllä myyn." Hintalappu oli tavan vastaavaa suomenhevosta hieman suurempi värilisän takia, mutta silti puhuttiin nelinumeroisesta luvusta, sillä lukuunottamatta muutamaa pikkuesteluokkastarttia ja heC-radan suoritusta tammalla ei ollut kilpailutuloksiakaan, jotka nostaisivat arvoa lisää.
Vaikkei Hupi pienkokoinen ollutkaan, se oli pienikokoinen ja varsin kaunis yksilö. Myös todella kiltti! Asta koeratsasti Hupin, joka oli aluksi vähän levoton. "Sillä ei ole ratsastettu nyt hetkeen, ollut oloneuvoksena ja seurahevosena varsoneille tammoille." Sen Asta huomasikin, sillä pää taivaissa eteenpäin puskeva tamma ei meinannut aluksi pysyä housuissaan, mutta jo jonkin ajan kuluttua alkoi tamma kuuntelemaan ja rauhoittumaan. Asta kävi läpi kaikki askellajit ja teki taivutukset ja muut, sekä hyppäsi parit pienet esteetkin - ensimmäisellä hypyllä Hupi päätti ottaa kunnon loikan ja Asta putosi selästä hienossa kaaressa. "Ei sattunut! Ollaan kummatkin näemmä vähän ruosteisia" nainen naurahti maneesin hiekkapohjalta. Hän nousi takaisin selkään, ratsasti sileällä vähän lisää ja jo seuraavat hypyt sujuivat leikiten.
"Miltä vaikuttaa?", Seppo kysyi. "Ainakin hyvin näytti menevän. Siitä varmasti saa näyttävän ratsun vaikka kilpailuihin, kun vähän pidemmälle vie sitä. Nythän se on tiineenä, saat varsastakin sitten kivan ratsun tulevaisuutta varten." Asta hätkähti. Mitä? Vai että vielä tiineenä! "Et sitten Melise voinut tästä kertoa mitään mulle etukäteen?" Asta pamautti. Hänhän oli pitkästä aikaa hevosostoksilla, ja hänelle tarjotaan käytännössä kahta hevosta samantien. Ei, liian pelottavaa, liian paljon kerralla. Melise huomasi Astan epäröivän katseen ja rohkaisi häntä. "Se on Asta Murahtista tiineenä, ei mistä tahansa orista." Astan silmät pyöristyivät. Voi apua. Hän mielellään ottaisi Murahtista jälkeläisen vaikka ja heti, mutta se, että itse kasvattaisi varsan kuulosti kamalalta. Kamalalta, mutta samaan aikaan jännittävältä, kenties kerran elämässä koettavalta asialta. "Sä tulet kyllä pärjäämään niin tiineyden loppuajan että varsankin kanssa, usko pois. Mä pystyn tulemaan avuksi kun alkaa olemaan h-hetket."
Naiset olivat viettäneet Sorvan tallilla aikaa vasta pari tuntia ja vaikka tiineen hevosen ostaminen tuntui ihan hullun hommalta, oli Asta päättänyt tehdä ostotarjouksen. Hupi on se, joka hänelle tulee ja jää. Hupi, ja sen syntymätön varsa. Hän ei lähde etsimään tai kokeilemaan enää yhtään hevosta, vaan tämä tamma lähtee hänen matkaansa.
Seuraavana päivänä tammalle tehtiin ostotarkastus ja saatuaan puhtaat paperit tehtiin kauppakirjat ja sovittiin kuljetus Roihajan tallille.
Asta hymyili leveästi. Hän on vihdoin taas hevosenomistaja!
Klikkaa otsikkoa lukeaksesi!
1# 02/25, päiväkirjamerkintä
Donna Tannfieldin valmennus Kultasaaren Kartanolla, oma kirjoitus
Asta talutti päistärikkönsä hämärään maneesiin, joka jo vilisi muista klinikkaan tulleista ratsukoista. "Olenko näinkin myöhässä...?" hän mietti, sillä muut istuivat jo satuloissa valmiina aloittamaan. "Terve!" Asta moikkasi iloisesti ohitsensa kävelevää vaaleaverikköä ratsastajaa, joka nyökkäsi tälle takaisin tervehdykseksi. Asta käveli kentän keskelle, kiristi Sinapin satulavyötä ja nousi penkin kautta hevosensa selkään. Hän pyysi tamman käyntiin ja ratsasti kaviouralle heti toisen suomenhevosen perään.
Joku voisi Astan nähdessään huvittua: kulahtaneet polvipaikkaiset ratsastushousut ja rispaantunut norjalainen villapaita, omatekemäkin vielä (nainenhan ei ole mikään neulomisen mestari). Vaaleat hiuksensa oli pienellä sojottavalla ponnarilla, polkkakampausta, edes pitkääkään sellaista, kun ei niin vaan saa nätisti kypärän alle. Sinapin varusteetkaan eivät sen ihmeemmät olleet, ikivanha kulunut yleissatula sekä halvimmat mahdolliset nahkasuitset. Onneksi kukaan ei näyttänyt Astaa nenänvarttaan pitkin mulkoilevan, toisaalta Asta ei muutenkaan kokenut häpeää ikinä mistään, oli kyse pukeutumisesta tai mistä vain, hän on vähän sellainen hällä väliä-tyyppi.
Valmentaja Donna Tannfield kuulutti kovaan ääneen tervehdyksensä kaikille ja pyysi sen jälkeen ratsastajia esittäytymään. Esittelyjä kuunnellessaan Asta pani merkille, kuinka monella ratsastajalla oli jonkinlainen puoliverinen, jollain myös andalusialainen - hyvän näköinen ratsukko. Kaikki valmennettavat näyttivät niin taitavilta, tai ainakin reippaasti paremmilta ratsastajilta kuin hän itse. Ehkä hänkin jonain päivänä olisi yhtä hyvä.
Donna katsahti Astaan, josta hän päätteli että hän voisi esitellä itsensä nyt.
"Moi vaan kaikki!" Asta virnisti leveästi samalla toista kättään vimmatusti heiluttaen. "Oon Asta, 27-vuotias. Alun perin Enontekiöltä, mutta muutin jokunen kuukausi takaperin tänne Etelä-Suomeen. Aloin justiinsa miettimään, että ollaanko riittävän hyviä tänne valmennukseen, mutta täällä ollaan jo." hän naurahti ja taputti tammaansa kaulalle.
"Tämä tässä on Sinappi, tai siis ihan vaan Hupi, tämmönen kuusvuotias suokkitamma, se tuli mulle vasta muutama viikko sitten. Ollaan kumpikin vielä vähän pihalla kaikesta, mutta sen takia me kai täällä ollaankin. Että päästään yhdessä kunnolla alkuun. Mulla itsellänihän on ollut useamman vuoden tauko ratsastamisesta että hevosenkin omistamisesta, mutta ihme kyllä nopeasti asiat ovat muistuneet mieleen. Paljon kyllä tarvitaan vinkkejä ja apuja, kovasti halutaan vielä jonain päivänä käydä vaikka ratsastuskilpailuissa tämän kanssa, edellisen hevoseni kanssa ei kilpakentille oikein ehdittykään. And... Yeah, that's all." Asta havahtui siihen, kuinka hän taas tapansa mukaisesti vain puhua lörpötti. Hän rakastaa olla äänessä, mutta valmennukseen, ratsastamaan tulleita ei ehkä kannattaisi pidätellä sen enempää. Johan aikakin loppuisi kesken.
"Thank you, Asta. Alright, aloitetaanpas sitten..."
Donna Tannfieldin valmennus Kultasaaren Kartanolla, oma kirjoitus. Ratsuna Grand Appledore
Doris-tamma oli jo valmiiksi varustettu ja odotteli maneesin keskellä, kun Asta saapui halliin. Omistajansa silitti otsaharjan alta rautiasta tammaa, joka silmät ummessa ja korvat lerputtaen otti rapsutukset tyytyväisenä vastaan.
"Moi!" Otterley tervehti.
"Hei! Tämä on siis Doris?" Asta silmäili hevosta, joka seisoa tönötti toista takajalkaansa lepuuttaen. "Onpas muuten korkea, olen tottunut pienemmillä, melkein ponikokoisilla ratsastamaan."
"No, aika perus puoliverisen kokoinen, ei järin suuri muttei kaikista pieninkään. Jalustinhihnoja pitää ainakin vähän lyhentää jotta olisi sulle sopiva istua" omistajansa naurahti (hyvällä tavalla, tietty).
Otterley punttasi Astan Doriksen satulaan, auttoi jalustinhihnojen kanssa sekä kiristi satulavyötä. Doriksen ilme virkistyi eikä enää näyttänytkään niin puoliunissaan olevalta.
"Doris on ihan helppo ratsastaa, kunhan pitää tasaisen tuntuman. Ja tasaiset jalat. Se osaa olla melkoinen häseltäjä, nuori kun on, tänään tosin yllättävän rauhallinen, joten teillä varmasti tulee menemään hyvin."
Alkukäyntien aikana Asta huomasi, että mikään laiskottelija Doris ei tosiaan ollut. Tammalla oli todella reipas askellus ja korvat olivat koko ajan taaksepäin valmiina vastaanottamaan ratsastajansa ohjeita. Asta huomasi, että tamma reagoi pieneenkin istunnan muutokseen. Toisaalta se oli hyvä, sillä tarkoituksenahan oli harjoitella kehonhallintaa ja istuntaa, ja herkän hevosen selkään meneminen varmasti auttaisi istunnan parantamisessa.
Harjoitus aloitettiin käynti-pysähdys-käynti -treenistä, tarkoituksena saada hevosen siirtymiset tapahtumaan nopeasti ja vain pienillä, huomaamattomilla avuilla. Lastenleikkiä, Asta tuumasi. Kun harjoitus alkoi sujumaan, Donna pyysi ratsastajia tekemään saman tehtävän, mutta harjoitusravista. Ravi-pysähdys-ravi. Tämä tehtävä oli jo reippaasti vaikeampi ja Asta peruikin puheensa lastenleikistä. Ravista pysähtymiseen siirtymiset olivat hankalia, sillä Doris olisi halunnut vain ravata pää ylhäällä siitä huolimatta että Asta teki voimakkaitakin pidätteitä.
Donna huomasi Astan kamppailevan siirtymisien kanssa. "Asta, huomaatko itse, miksi hevonen vain pyrkii eteenpäin pysähtymisen sijaan? Sinä istut etukenossa ja puristat pohkeilla samaan aikaan kun yrität hidastaa hevosta. Rentoudu äläkä hermoile. Ota vaikka pelkkää ravipätkää ja yritä rentouttaa kroppasi, silloin myös hevonenkin rentoutuu."
Asta tajusi itsekin, kuinka surkea istunta hänellä oli. Sinapin kanssa hän ei ollut asiaa huomannut, Hupi kun oli melkoinen automaatti ja anteeksiantavainen laiska tamma.
Asta jatkoi harjoitusravitreeniä Donnan ohjeiden mukaisesti. Pikkuhiljaa Asta alkoi saamaan istuntaansa paremmaksi eikä enää hytkynyt satulassa, saati "makoillut" ratsunsa kaulan yllä tai kiskonut ohjista. Aina välillä kentän laidalta kuului huudahdukset "Katse eteenpäin, ei alas!" tai "Nyrkit ylöspäin!", jotka auttoivat Astaa pysymään hereillä. Doriskin alkoi lopulta rentoutumaan lisää ja askelluskin muuttui pehmeämmämmäksi istua. Lopulta myös ne ravi-pysähdys-ravi-harjoituksetkin onnistuivat.
Klinikan päättyessä kipeästä takamuksesta sekä keskivartalosta pystyi päättelemään, että töitä oli oikeasti jouduttu tekemään. Asta valui Doriksen satulasta, taputti tammaa kaulasta ja kiitti tätä hyvästä yhteistyöstä ennen kuin Otterley vei hevosensa mukanaan ("Teillä meni tosi hyvin alun pienistä haasteista huolimatta" tämä oli todennut Astalle).
"Tiesin kyllä, että klinikalla päästään ratsastamaan muidenkin hevosilla ja vaikka olenkin Muurtoilan Magnuksen intermediate-tason koulubarokeilla vähän ratsastellutkin, kyllä silti jännitti vietävästi ajatus mennä hevosella, joka oli ihan eri luokkaa mun Helppo Ö-tamman kanssa. Ei ole todellakaan mitään arkipäivää minunlaiselleni puskaratsastajalle istua vähän laadukkaamman kouluratsunalun satulassa. Vitsillä aluksi ajattelinkin, että Doris viskaa minut heti selästään huomatessaan että kyydissä istuukin aloittelija, mutta ei tamma sellainen ollut ollenkaan. Se oli ihan kuin mikä tahansa hevonen, joka oli minulle vielä tuntematon - ja minä olin tuntematon sille.
Voi sanoa, että olen todella, todella tyytyväinen tämän päivän klinikasta. Vaikka me ei puolta tuntia kauempaa treenailtukaan, tuntuu, että kehityin ratsastajana ainakin puolen vuoden ratsastuskoulutuntien edestä."